Hij zag het voor zich:een grote ui op de rotonde op de weg tussen Kruiningen en Krabbendijke, bij de afslagen naar Waarde en Oostdijk. “Dat leek me leuk”, zegt Jaap Nieuwenhuijse, directeur van uienbedrijf Jonika.

De ui kwam er, maar niet op de rotonde, maar pal ernaast. De Juun heet het beeld en het is gisteren onthuld, in het bijzijn van de werknemers van de acht uienbedrijven die ervoor betaalden en die van Burg, de machinefabriek die het beeld maakte.

“Ik ben dik tevreden”, zegt Cok Balkestein, de kunstenaar uit Oostdijk die het beeld ontwierp. Dat het uiteindelijk niet op de rotonde staat, heeft te maken met veiligheid, vertelt Nieuwenhuijse. “Bij de provincie waren ze vooral bang dat er een motorrijder tegenaan zou rijden.”

Alle uienbedrijven in de buurt die voor het transport gebruik maken van de rotonde hebben eraan meebetaald, acht in totaal. „Het kost de gemeenschap verder helemaal niets”, vertelt Balkestein. „Anders zou het helemaal niet kunnen in deze tijd.”Wethouder Hans de Kunder (CDA, cultuur) is daar erg tevreden mee. „Niks geen subsidies, niks geen aan vraag voor een bijdrage van de gemeente. Ik heb hier heel veel bewondering voor. Dit toont de grote betrokkenheid bij de sociaal-economische structuur van Oostdijk.